В процес 72 Приключени 2381

Сигнал №946

Призив за поемане на инициативата от името на гражданите и търсене на отговорност относно градушката ударила Община Асеновград на 25.06.2021г.

Начало
05.07.2021
ID:
946

Друго

Подаден от: Георги Гюлев

Място/адрес: Асеновград

Описание: Призовавам уважаемия г-н кмет д-р Христо Грудев, както и всички Общински съветници/наши представители/ да поемат инициативата и от името на всички граждани на територията на Община Асеновгрaд да потърсят отговорност от РД "Борба с градушките",както и "Центъра за координация за използване на въздушното пространство" заради крайно неадекватните действия на 25.06.2021г./Петък/,вследствие,на които градушка с особено големи размери причинява много материални щети, има и пострадали хора с наранявания.Да бъде поискано отстраняването от поста на виновниците за стеклите се обстоятелства, както и създаването на по-ясен ред за приоритизация при сходни събития."Крайно недопустимо при наличието на техника и възможност за намаляне на риска, гражданите на цял град да страдат заради "частен самолет" !"


Статус: Приключен
Оценка: 0 от 0 потребител

История на промените

  • 16.07.202116:12
    Уважаеми г-н Гюлев, във връзка с изпратения от Вас сигнал, община Асеновград Ви съобщава допълнителна информация. Сигналът Ви беше препратен по компетентност до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Препращаме Ви техния отговор: "На 25.06.21 г. в късните следобедни часове в Южна България се образува мощна градоопасна облачност. В 18:30 ч. на северозапад от Асеновград, в защитаваната от Регионална дирекция „Борба с градушките“ (РДБГ) - с. Поповица територия, е регистрирана облачна клетка в начален стадий на развитие. Изстреляни са три ракети. В този момент от Центъра за координация използването на въздушно пространство (ЦКИВП) е дадена забрана за стрелба. Забраната е отменена в 19:08 ч. (38 минути по-късно), но облачната клетка вече е достигнала градов стадий и е с много високи радарни характеристики, характерни за формирана едрозърнеста градушка с диаметър на зърната над 2 см. Независимо, че обработката е възстановена, развитието й не се повлиява от засева. Няма методика в света, която да предотврати вече образувалите се градови зърна, които падат на земята. Затова обработката на облаците започва в начален стадий на развитие, с цел да се създават условия градовите зърна да не нараснат до големи размери. С наложената забрана за стрелба, облачната клетка сладва своя естествен цикъл на развитие, в резултат на което в Асеновград пада интензивна и с големи размери градушка, нанасяща поражения върху инфраструктурата. Общо за периода от 18:30 ч. до 21:03 ч. са изстреляни 186 ракети от РДБГ - с. Поповица. ЦКИВП е този, който разрешава или забранява провеждане на стрелба по градоносни облаци от полигоните за борба с градушките (ПБГ). Съществуват фактори, които не позволяват 100% защита от градушки, като един от тях е намалена концентрация на изкуствените конкурентноспособни ледообразуващи ядра поради ограничаване стрелбата над населени места (забранени азимути (посоки) за стрелба). Противоградови ракети над урбанизиране територии не се изстрелват, с цел безопасност на населението. Това е и причината, когато мощните купесто-дъждовни облаци се намират над градовете да има прекъсване в обработката на градоопасните облаци. Т.е. в конкретния случай, дори РДБГ - с. Поповица да нямаше забрана за стрелба, обработката на градоопасната клетка щеше да бъде (временно) прекъсната, когато облакът се намира над Асеновград и над населеното място щеше да падне град."
  • 07.07.202115:30
    Уважаеми г-н Гюлев, общинската администрация на Асеновград реагира своевременно за създаване облекчения на гражданите при издаване на удостоверителни документи за нанесените щети, вследствие на падналата на 25.06.21 г. градушка. Още на 28.06.21 г. беше изпратено запитване до Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за уточняване на реда за издаване на такива документи. Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) е държавна структура на подчинение на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), поради което община Асеновград няма отношение към структурните и кадрови проблеми на институцията. Във връзка с Вашия сигнал, Ви уведомяваме, че същият е изпратен по компетентност до МЗХГ. При получаване на отговор, от тяхна страна, ще Ви уведомим своевременно за предприетите действия.
  • 06.07.202115:50
    Сигналът е получен и е в процес на обработка.

Всички видове сигнали